Żywienie mieszkańców Domu Pomocy Społecznej im. Doktora Edmunda Wojtyły

Alternatywnym i skutecznym sposobem uzupełnienia metod leczenia zaburzeń natury psychicznej jest odpowiednie żywienie. Mnogość dostępnych danych naukowych potwierdza, że skuteczna interwencja terapeutyczna w zaburzeniach natury psychicznej obejmuje również aspekt żywienia. Tym bardziej, że związki przyczynowo – skutkowe pomiędzy składem diety a samopoczuciem, wydają się być już udowodnione. U osób z zaburzeniami psychicznymi cennym jest zbilansowanie diety pod względem wartości energetycznej i odżywczej, warunkującej utrzymanie prawidłowego stanu odżywienia, wspomagającej farmakoterapię oraz sprzyjającej poprawie nastroju. Prawidłowa kompilacja składników odżywczych może wpływać na zmniejszenie lub łagodzenie objawów m.in. niepokoju, przygnębienia, pobudzenia czy agresji.

Dlatego też temat żywienia, zarówno aspekty praktyczne, merytoryczne jak również edukacja w tym zakresie traktowana jest przez nasz zespół jako priorytet i codzienne wyzwanie.

Jadłospisy dla podopiecznych naszej placówki układane są przez dietetyka, w formie 14-dniowego (dwu tygodniowego) menu, które uwzględnia m.in.:

  • chorobę główną,
  • choroby współistniejące,
  • sezonowość produktów i ich urozmaicenie;
  • zbilansowanie pod względem wartości energetycznej i odżywczej (m.in. prekursorów neuroprzekaźników) odpowiednio dla płci i wieku,
  • wprowadzenie odpowiedniej liczby posiłków,
  • wprowadzenie większej ilości płynów (wody),
  • ograniczenie ilości cukrów prostych,
  • wprowadzenie warzyw i owoców jako formy dojadania między posiłkami,
  • prozdrowotną edukacje żywieniową.

Mieszkańcy w ramach żywienia całodobowego otrzymują następujące posiłki:

  • śniadanie,
  • II śniadanie (osoby z chorobą cukrzycową),
  • obiad,
  • kolacja,
  • posiłki dodatkowe traktowane jako dojadanie (dla wszystkich Mieszkańców).

Jadłospisy ustalane są w formie czternastodniowej, przedstawiają składowe posiłków, ich gramatury i wartość energetyczną. Dokument opracowywany i zatwierdzany jest przez dietetyka, który współpracuje z firmą cateringową. Ponadto, menu każdorazowo zatwierdzane jest przez reprezentantów Mieszkańców placówki tj. Radę Mieszkańców.

Godziny wydawania posiłków:

  • śniadanie 8:15 – 10:15,
  • II śniadanie 11:00,
  • obiad 13:30 – 15:30,
  • kolacja 17:45 – 19:45.

Dzięki wyraźnie określonym normom czasowym posiłków Mieszkańcy przyzwyczajają organizm do konkretnych godzin pobierania pokarmu, wymuszając tym samym prawidłowe działanie ośrodków głodu i sytości. Tak skonstruowane ramy czasowe warunkują również poprawę perystaltyki układu pokarmowego i prawidłowe stężenie glukozy. Odpowiednio skomponowane dania, będące źródłem białka, węglowodanów złożonych, tłuszczu i składników mineralnych oraz witamin wpływają na dobrostan osób przewlekle psychicznie chorych, poprawę nastroju, a nawet obniżenie zachowań agresywnych.

Należy dodać, że przy okazji uroczystości i świąt okazjonalnych Mieszkańcy otrzymują słodki poczęstunek.